Detalii fisiere Chip Tuning

Detalii echipamente Chip Tuning

FAQ Chip TuningFAQ Rapid Tuning


1. Ce inseamna termenii de Flash Tuning, Chip Tuning?

Care sunt componentele asupra carora se intervine, cum si mai ales in ce masura sunt acestea afectate atunci cand se incearca o crestere a performantelor prin Chip Tuning electronic? Ce diferenta este intre Chip Tuning si Flash Tuning (ecu tuning)?

Iata cateva din intrebarile pe care ni le adreseaza de obicei o mare parte dintre cei interesati de Chip Tuning. Pentru a intelege cit mai bine operatiunea de tuning vom explica aici, pe scurt, ce inseamna de fapt termenul de Chip Tuning si Flash Tuning.

Asadar, Chip Tuningul inseamna o optimizare soft a managementului electronic al motorului ce se afla intr-un calculator ce poarta denumirea de ECU (Electronic Control Unit). Parametrii de functionare ai motorului se afla inclusi intr-o memorie din ECU. Aceasta memorie poate fi de doua tipuri:

  • memorie ce poate fi scrisa o singura data sau alte memorii la care stergerea informatiilor se poate realiza doar cu raze UV. Acest ultim tip de memorie poarte denumirea de Eprom-ul (Erasable Programmable Read-Only Memory);
  • memorie ce poate fi stearsa si rescrisa de mai multe ori si poarta denumirea de Eeprom (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory).


La modele de masini fabricatie mai veche de anul 2000 au fost instalate cu precadere memorii Eprom ce nu se puteau rescrie direct, acesta fiind motivul pentru care in cazul lor se poate intervenii decit printr-o operatiunea clasica de Chip Tuning cu inlocuirea epromului sau stergerea informatiilor cu lampa UV daca este posibil. Ceea ce trebuie retinut insa de proprietarii unor astfel de automobile (fabricatie mai veche de 2000) este faptul ca acest procedeu este mai complicat, necesita o atentie sporita si cunostiinte de electronica. Interventia presupune desfacerea calculatorului (ECU- Electronic Central Unit ), scoaterea epromului prin dezlipire si citirea prin intermediul unui aparat special - cititorul de eprom - a datelor pentru prelucrare. In acest mod se extrage informatia din memorie, se optimizeaza parametrii motorului cu noile valori, pentru ca apoi noua informatie sa fie scrisa intr-un alt eprom de acelasi tip si remontat in calculator fie prin adaugarea unui soclu, fie direct pe placa acestuia. Aceasta operatiune nu este deloc complicata si implica riscuri minime atunci cand este facuta in cadrul unei firme unde personalul este specializat in acest domeniu.

La alte tipuri de centrale, mai moderne, care beneficiaza de memorii Eeprom, scrierea se poate face fara dezlipirea memoriei de pe placa ECU. Centrala are prevazute pastile de cupru special plasate pe placa pentru rescrierea parametrilor, prin tehnologia numita BDM. Aceste centrale se pot tuna cu echipamentul produs de Dimsport Technology, numit Trasdata BDM si este o varianta intermediara in istoricul tuningului, dar se mai poate gasi rar si la variante mai noi de ECU. Deja aceasta tehnologie face parte din clasa Flash Tuning.

In cazul masinilor fabricate dupa anul 2000, dar si pentru o mica parte din cele fabricate incepind cu 1998, rescrierea softului optimizat se face direct prin mufa OBD (portul prin care un dealer auto sau personal calificat poate face diagnoza masinii dvs) si reprezinta Flash Tuning-ul standard. Intreaga operatiunea de citire si programare a eepromului este mult simplificata prin folosirea de catre firma noastra a interfetei New Genius. Aceasta are o interfata user-friendly ce asista pas cu pas utilizatorul in operatiunile de citire si programare sigura si fara riscuri a unitatii centrale de management electronic al motorului. Scrierea parametrilor modificati prin mufa OBD este mult mai rapida si nu mai necesita interventia fizica asupra calculatorului sau dezlipirea epromului.

Oricare ar fi metoda aplicata pentru citirea si scrierea informatiilor in calculatorul masinii, optimizarea parametrilor pentru manangementul motorului este aceeasi in ambele cazuri.